Se en vulkanø og tø

Hvis man synes den danske underverden er voldsom

så har man sikkert ikke mødt den islandske

Først var islændingene seriøst ved at gå på røven

så fik de garantier fra omverdenen

så “prøvede” de at brænde øen af

mon nogen har tænkt tanken:at det kunne være forsikringssvindel.. 😉

Sidste år lød det i danske avisoverskrifter:

“Den danske sommer bli’r kold pga af det islandske vulkanudbrud”

– de løb måske med al brændselen

Men måske venter der islændingene en ganske ny verden når vulkanerne har tabt pusten og deres økonomi har fået den – altså pusten – eller måske er det lige frem midlet til at genskabe den islandske økonomi igen – en islandsk “undergrundsøkonomi”.

 

nemlig en ekspansion af “Den blå Lagune”

Sagaøen kan gå hen og blive en af det største event, ferie og sports mekka

for turister der søger action med stil

eksempelvis måske dykning ned til forsvundne byer

hvis den store “Katla’vulkan” går i et seriøst udbrud

En oplevelse, som alle burde gøre sig selv den tjeneste at få mindst én gang, er at besøge Den blå Lagune på Island – hvis man kommer til Island via luftvejen hvilket trods alt er det mest almindelige, så lander man i Keflavik et stykke vej vestsydvest for Reykjavik.

(billede fra ‘Den blå Lagune’s hjemmeside) 

Landskabet mellem de 2 byer er meget speciel set med en danskers øjne, det ser ud som om at en kæmpe plov har pløjet en hel lavamark, da lavaen ligger lige som i kæmpe grove furer der vel er ca. 30 cm høje -.ude i dette ”månelandskab” ligger der en lagune, lavt så den kun kan ses pga. de lave bygninger der rager lidt op selvom de er tilpasset området.

Denne er absolut et besøg værd især for kuldskære mennesker der har forvildet sig til Island om vinteren – med dens endnu mere blæsende kolde vinde, som kan være bidende.
Man kan gå fra parkeringspladsen foran, hvor man må kæmpe sig frem i blæsten og kulden, meget fremadbøjet for ikke at miste balancen – ind til ja ind til hvad

Denne enestående geotermiske spa er omkranset af lava og sorte sandstrande. At bade i disse surrealistiske omgivelser er en enestående oplevelse, som ingen bør gå glip af. Turen i vandet der, vil være et af højdepunkterne på en tur til Island.
Temperaturen på vandet variere noget fra der hvor indstrømningen af det varme vand fra undergrunden sker, hvor det er næsten uudholdeligt varmt til mere normale badetemperaturer i krogene – specielt om vinteren eller ekstra blæsende efterårsdage er det en underfundig oplevelse at stå med hovedet i sus og kroppen i dejlig varme. Vanddybden er så alle kan være med, der er områder til småbørnsfamilier også.

Bunden er dækket af et blødt lag kisel fra undergrunden,

et mineral der skulle være gavnlig i opbygningen knoglerne blandt andet.

“Kisel er et overset mineral, og det har længe været omdiskuteret, om det kan optages af den menneskelige organisme, og dermed om det i det hele taget spiller nogen rolle i den menneskelige ernæring – helt ny forskning peger på, at kisel (silicium) faktisk er et vigtigt sporelement for mennesket – først inden for det seneste årti er videnskaben kommet til denne erkendelse – det er således blevet påvist, at kisel indgår i dannelsen af knogler, brusk og bindevæv hos mus, rotter og kyllinger”
(Carlisle, Schwarz og Milne – South Dakota University)

link til den islandske turistattraktion “Den blå Lagune

links om vulkanen ‘Katla”: “Ingeniøren” – “wikipendia” – “Fotos

…..

Islændinge kan generelt virke som et meget stovt folk

som besøgende jyde på sagaøen kan man ligefrem føle sig hjemme

Da ‘andrikken’ for nogle år siden var på øen i businessmæssig anledning og havde en dansk kollega med – der aldrig havde været på øen før og samtidig var “varmenyder” og derfor privat var sydpå så snart lejligheden bød sig – da skulle vi tilbringe flere dage i det islandske – 3 overnatninger på hotel i Reykjavik – hvilket gad mulighed i kalenderen for at vise denne ‘turist’ andre sider af den islandske natur end strømlinede mødelokaler.

For at sige det som det var så var der ikke meget begejstring at spore hos ‘turisten’ – det blæser en del i Reykjavik må det erkendes – en vældig vind for det meste, byen ligger i en stor bugt og der er meget meget langt over til den anden side – som jo er det sydligste af den grønlandske østkyst – men med en fantastisk dybde i farven på det blå hav.

“Men det blæser” lød det fra ‘turisten’, når turen gik de cirka 500 meter fra bymidten ud til hotellet i Reykjavik’s nordlige udkant – en tur med den flotte udsigt over bugten på venstre side og ret foroverbøjet – dog uden at asfalten ridsede på næsetippen.

Den ene gang forbarmedes ‘andrikken’ dog over ‘turisten’ og der blev prajet en taxa – mange islændinge taler og forstår udemærket dansk – men en del af de islændinge har det med det danske sprog – som franskmændene har det med det engelske sprog – så der blev talt engelsk til taxachaufføren – at han sagtens forstod dansk sås på den måde han lyttede til samtalen mellem de 2 danske kunder i vognen – ‘andrikken’ sagde til ham (på engelsk selvfølgelig) om han ikke kunne køre en rundtur i Reykjavik forbi de vigtigste ting han mente den danske turist på bagsiden burde se – men det behøvede ikke at blive en tur han blev milionær af – sagt med et smil og gengældt med et smil

Da taxaen kommer forbi den gamle guvernørbolig (en flot bygning) da fortæller ‘andrikken’ til ‘turisten’ på bagsædet (på dansk) hvad bygningen er og at det nok er det største for beboerne på denne lille forblæste ø – at verden på den tid mægtigste mænd – amerikanske Reagan og sovjet’russiske Gorbatjov – holdt deres nok så kendte forsonningsmøde i den gamle guvernørbolig i Reykjavik – så bed taxachaufføren på og afslørede at han ganske godt forstod dansk – og så afslørede han også at han talte dansk – da han brød ind med at det ikke var det største for islændingene, men kun nummer 3 – det næststørste var da de islandske fiskerbåde vandt ‘søslaget’ i kampen mod de britiske flådefartøjer – og det største påstod han med et glimt i øjet var da de fik smidt danskerne ud i 1944.

God rigtig god humor – behøves det nævnes at han fik gode drikkepenge – og turen endte på hotellets parkeringsplads – hvor der i en halv times tid blev fortalt ‘røverhistorier’ af alle 3

Efter cirka en halv time kom en bekymret hotelreceptionist ud fordi hun troede der var problemer med taxaen – det var der også – han var ikke til at slippe for… 😉

Den sidste dag på vej ud til Keflavik Airport til det sene eftermiddagsfly til København

da blev den “frysende turist” slæbt med i “Den blå Lagune” i 2-3 timer.

– det sidste besøg reddede ifølge han hele turen… 😉        

.

Reklamer

7 thoughts on “Se en vulkanø og tø

 1. Icelandair kunne passende bringe ovennævnte indlæg i deres personaleblad eller på deres (formodede) intranet. 😉

  En af min 60+++ genboere nød forrige år den blå lagune. Samtidig er denne noget modne dame også vinterbader (som mange andre i samme aldersgruppe i Assens) og det var med glød i øjnene, at hun – som altid – detaljeret fortalte om “det varme gys”.

  Har spekuleret på, om det er blogejeren set på bagfra på isflagen?

  Ikke blot af skræk for en ny askesky, men derimod af andre grunde kunne kommentatoren overveje en forlængelse af en senere planlagt Norrøna-tur til Færøerne. 😉 – Man(d) mærker tydeligt blogejerens begejstring for det potentielle EU-ansøgerland, der slap fri af koloniherren anno 1944.

  • #.hulegaard – 07032012.1304
   Ahh ved ikke hvordan det syv’tal sneg sig ind i stedet for et fir’tal… 😉

   Næh min popo er ikke hvid nok, men hans kone har været en god kollega… 😉

   Apropos kommentatorens anvendelse af udtrykket “det potentielle EU’ansøgerland” – så er jeg ved flere lejligheder fået mig til at tænke på Morten korch – jo jo jeg ved skam godt at ham er fynsk, men “Vagabonderne på Bakkegaarden” dufter lidt af det når den beregnende “Preben Lerdoff Rye” lister gældspost på gældspost ind hos den naive “Astrid Villlaume” så han håber på at løbe med både gården og gårdens ejer til sidst – men Astrid Villaume var jo også en flot pige – men vi har ikke set “Poul Piechardt” på banen endnu… ‘haha’

   Jeg sætter meget stor pris på islændinge og har følt mig meget velkommen de gange jeg har besøgt øen – også deres generelle væremåde synes behagelig – måske er det fordi alle øboere er originaler uanset hvor stor øen er – krage søger mage siges det jo… ‘haha’

   Den blå Lagune er uovertruffen – har præsteret at måtte kæmpe mig ind i snestorm fra parkeringspladsen i november måned – for at smide tøjet og vade ud i det fri igen i badeshorts – og mens kroppen varmes dejligt så den bli’r helt lyserød (det er temmeligt varmt der hvor det ledes ind i det storebassin) så pisker sneen mod ansigtet – herligt… 😉

   Der findes også i mange småbygder og bosteder stadig tegn efter norske og danske vikinger – ikke alene på gravstenene – så en historik’nørd er ikke kommet til ørkenen men mere til en oase… 😉

 2. Apropos Island versus EU… 😉

  “Situasjonen kan ikke forbli uforandret, uttalte statsminister Johanna Sigurdardottir ifølge Bloomberg.com på et møte hos Sosialdemokratene i Reykjavik i helgen. – Valget står mellom å overgi kontrollen til Islands valuta til et annet land, eller å bli medlem av EU og innføre euro.- Professor Øystein Noreng ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI mener landet blant annet snuser på en pengeunion med Norge.- Jeg tror absolutt at Island har interesse av å innføre norske kroner. For dem vil dette blant annet innebære en stabil valuta og lavere risikoprofil i finansmarkedene med bedre sikring av folks sparing, sier han til E24.

  http://e24.no/makro-og-politikk/professor-mener-det-er-realistisk-at-island-faar-norske-kroner/20163469

  • @ledrakenoir#110312-0939 p.m.:

   Netop i disse tider har den norske krone for første gang i x tid lige værdi med den danske. Verdens (efter sigende første homoseksuelle (lesbiske)) knap 70-årige regeringsleder har afgjort en pointe. 😉

   • #.hulegaard – 11032012.2205
    Så afgjort en pointe, der måske kunne være megen fornuft i – det er så lige hvor højt “Mer’kozy” vægter at få vulkanøen med – hvis der er er større planer med at bruge Island som en imaginær vægtklods eller ballast (det er vist hvad islændingene formår just nu – imaginær eller symbolsk støtte) mod det østlige og sydlige EU så vil det nok være ilde set at den norske ‘egenrådighed’ løfter popoen på islændingene – men jeg tror ikke “Mer’kozy” får vetoret på en norsk beslutning… 😉

    Husker jeg forkert eller var den norske krone ikke side by side med den danske i en periode i 2003..?

  • #.hulegaard – 11032012.2252
   Næh selv ikke kalk bider på… hahaha’

   Tænk sig hvordan det kunne havde set helt norsk ud hvis vi danskere havde været begavet med mere visonære politikere – jeg møder dog norske erhvervsfolk (selv i Stavanger) der mener at olien er en sovepude for de norske politikere – de mener at udnyttelsen af vindenergi ved den norske vestkyst er fornærmende lille og at den burde klare hjemmemarkedet og så olien kunne eksporteres næsten 100%… 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s